Balkonvloer verven

balkonvloer verven

In de oude steden zie je ze vaak, de oude karakteristieke portiekwoningen. De huizen op de etages hebben balkons die uitkijken op de rijen tuinen van de benedenwoningen. Wat vaak ook voorkomt is dat de bewoners last hebben van bladderende ‘plafonds’ van de balkons van de bovenburen. De oorzaak kan divers zijn. In dit artikel lees je meer over het oplossen van deze problemen.

Balkonvloer verven

Laten we allereerst kijken naar de balkonvloer. Het is noodzakelijk dat die goed behandeld is. Als de vloer in een slechte staat is of de verf is aan een nieuwe laag toe, moet, kan het zeker een opknapbeurt gebruiken. Vanaf deze kant komt er vocht in het beton, wat niet goed is voor de wapening. Deze kan door vocht gaan roesten, wat ervoor zorgt dat het uit gaat zetten. Scheuren in het beton zijn dan het gevolg, met alle problemen van dien. Het niet goed bijhouden van de vloer zal tot vervelende en dure reparaties leiden.

Goed reinigen

Maak de vloer goed schoon met een verfreiniger. Borstel het beton hierna goed op met een staalborstel en haal slecht hechtende verflagen los. Als er ‘eilanden’ ontstaan van vastzittende verf, kan dit eventueel bijgewerkt worden met een fijnkorrelig cement.

Schrob nogmaals de vloer goed af en controleer of de ondergrond poedert. Geeft deze af, zet er dan eerst een hechtmiddel op voor poederende ondergronden. Dit middel zorgt ervoor dat de onderlaag vastgezet wordt en dat de verf kan hechten.

Hierna zijn drie lagen betonverf voldoende om de vloer waterdicht te krijgen.

Tip: soms kiezen mensen voor het gebruik van hardhouten tegels op de balkonvloer. Dit ziet er erg mooi uit. Wel moet dan ook de vloer goed waterdicht en voorbehandeld zijn, om roesten van de wapening tegen te gaan.

Bladders?

Dan de bovenzijde van het balkon, dus in feite de onderkant van het balkon van de bovenburen. Bladdert deze, dan is de bovenstaande voorbereiding precies dezelfde. Het bladderen kan verschillende oorzaken hebben:

balkonvloer verven

a) Er is een verkeerde verf gebruikt bij de voorgaande verfbeurt.
Veel mensen gebruiken namelijk voor dit deel van het balkon ook een balkonverf. Dat geeft altijd problemen, omdat een betonverf niet ademend is. In het beton zit altijd vocht en het vocht zal ook naar beneden een uitweg zoeken. Als deze laag afgesloten wordt en het vocht niet kan verdampen, zal de verf gaan bladderen.

b) De ondergrond poedert.
Hierdoor zal de verflaag loskomen en gaan bladderen. In dat geval moet dezelfde voorbereiding gekozen worden als hierboven is beschreven bij de vloer van het balkon. Schoonmaken dus, los steken en de poederende ondergrond vastzetten.

Hierna moet er een nieuwe verflaag komen. De enige goede verf hiervoor is een buitenkwaliteit muurverf op waterbasis. Een latex voor buiten dus. Deze is goed vochtregulerend en kan tegen de weersomstandigheden. Doordat het vocht naar buiten kan, zal het niet meer gaan bladderen, mits de ondergrond schoon is en niet poedert.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …