Kindvriendelijke verf

kindvriendelijke verf op kinderbed

“Bestaat er kindvriendelijke verf?”

Een veelgehoorde vraag van jonge ouders: “Bestaat er kindvriendelijke verf die veilig in de kinderkamer gebruikt kan worden?” Het antwoord is zo simpel, dat het te gemakkelijk lijkt: “Ja”. En vervolgens kijk je dan naar de muur met soorten en kleuren. “Deze allemaal?”

*Tip:

→ Vrijblijvend advies nodig? Ontvang  gratis tot 6 offertes van lokale schildersbedrijven in je mailbox.

Kindvriendelijke verfIn een grijs verleden zat er nog loodwit in verf. Dat is een giftige stof die niet meer in verf gebruikt mag worden. En je wilt natuurlijk niet dat je kind in een mooi geschilderd kinderbedje ligt waar gif in de verf zit. Die oude verf is dus zeker geen kindvriendelijke verf.
Maar lood mag niet meer gebruikt worden in verf. En daarmee is elke verf (zelfs loodmenie) gifvrij na uitharding. Let op: dus niet wanneer de verf droog is! Het uitharden van verf is een proces dat ongeveer een week duurt. In deze periode raakt de verf alle vluchtige stoffen kwijt, en dat duurt dus langer dan wanneer de verf overschilderbaar is.

Maar, zal je misschien vervolgens vragen, terpentine is toch slecht voor de gezondheid? En is dat dan wel kindvriendelijke verf? In vluchtige vorm wel. Maar terpentine is alleen het verdunningsmiddel. Mede daarom is het zo belangrijk dat de verf uitgehard is, voordat je een kind de kans geeft er aan te gaan knabbelen.

Veel mensen gebruiken liever verf op waterbasis (acryl) als kindvriendelijke verf. Dat is ook een goede beslissing, want er zitten diverse voordelen aan acrylverf. De verf is namelijk vlug droog en ruikt minder. Veel zwangere vrouwen kunnen erg slecht tegen de indringende geur van terpentine, zelfs wanneer dit in een andere ruimte gebruikt wordt. En als je echt veilig wilt en je bent zwanger, kun je natuurlijk ook veel beter acrylverf gebruiken. Dan adem je ook de verfdampen niet in! Maar óók acrylverf bevat chemische bestanddelen. Daarom geldt ook hier: pas na uitharding is de verf volledig gifvrij.

Speciale kindvriendelijke verf?

Dat veel fabrikanten speciale verflijnen voor baby- en kinderkamers op de markt brengen, is dus vooral marketing. Het hoeft per definitie niet zo te zijn dat ze dit gemaakt hebben zodat er dan een kindvriendelijke verf op de markt zou komen. Er wordt min of meer gebruik gemaakt van het misverstand dat andere verven niet geschikt zouden zijn. Wel leuk is natuurlijk dat deze verflijnen leuke kleuren hebben, die bij uitstek geschikt zijn voor de kinderkamer. Met natuurlijk als bijkomend voordeel de eigenschappen van waterbasis verf zoals hierboven beschreven. Maar echt nodig? Nee, dat is het niet. Iedere verf is na uitharding vrij van gif.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …