Kosten muren schilderen

Het laten schilderen van je muren is iets wat je zelf kunt doen, of waar je een schilder voor kunt inhuren. Vooral als het een groot oppervlak betreft, als je zelf de tijd niet hebt om het te doen of als je simpelweg wilt dat het goed en netjes gebeurt, is een schilder de beste oplossing. Deze heeft ook de juiste materialen en gereedschappen om je muren egaal en professioneel te schilderen. Hier kun je lezen over de gemiddelde kosten die je hiervoor kwijt bent, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Waarom een schilder?

Maar waarom een schilder inhuren voor het verven van je muren, als je dit zelf ook prima kunt? Een schilder voegt echter wel degelijk extra waarde toe. Zo kun je hem gebruiken voor advies over kleuren combinaties, verschillende effecten en technieken, over het aanbrengen van structuren op de muren en ook voor het schilderen van het plafond. Een schilder heeft hier de beste kwasten en rollers voor en doet dit nauwkeurig en in een handomdraai. Ook kan hij materialen krijgen voor betere prijzen en zijn de deze vaak beter dan wat je koopt in een doe-het-zelf zaak.

Wat betaal je voor het laten schilderen van je muren?

De prijs voor het laten schilderen van je muren hangt af van het oppervlak, de techniek en het arbeidsloon van de schilder. De tabel die volgt geeft deze gemiddelde kosten weer, inclusief BTW, arbeid en materiaal.

 

Soort klus Prijs
Muren sausen per m2 €9 – €15
Muren spuiten per m2 €5 – €10

 

Het oppervlak

Zoals voor zo veel klussen geldt, hoe groter het oppervlak, hoe meer je betaalt. Dit is vanzelfsprekend, want er is meer tijd nodig en meer materiaal. Het is wel vaak zo, dat de prijs per vierkante meter naar beneden gaat als je een groter oppervlak aan kunt bieden. Ook al betaal je dan nog steeds meer dan voor een kleiner oppervlak, de prijs die je krijgt is wel gunstiger.

De techniek

Er zijn twee manieren waarop de schilder je muren kunt schilderen. Door te sausen of door de verf erop te spuiten. Sausen is duurder, omdat dit langzamer gaat en meer moeite kost. En er is ook meer verf nodig. Sausen heeft wel een erg mooie afwerking en geeft enigszins een structuur op de muren zodat je oneffenheden niet meer ziet. Kies je voor spuitwerk, dan wordt de verf met hogedruk op de muren gespoten. Hierdoor krijg je een strak en egaal resultaat, zonder strepen. Daarnaast kan de schilder dit snel doen zodat de kosten laag kunnen blijven. Een nadeel van spuitwerk is dat je de ruimte volledig moet leegruimen of afdekken voordat de schilder begint. Ook kun je oneffenheden op de muur na de werkzaamheden nog erg goed zien, dus deze moeten ook worden weggewerkt voordat de schilder begint.

Het arbeidsloon van de schilder

Daarnaast verschillen de prijzen ook per schilder. De bedragen die een schilder vraagt worden gebaseerd op de concurrentie in de regio, maar ook op ervaring. Voor een ervaren vakman betaal je daarom meer dan voor een beginnend schilder, maar dan weet je wel dat je de nodige kennis en ervaring in huis hebt om de klus goed af te ronden.

Bespaar op de kosten van je schilder

Hoeveel je betaalt voor een schilder hangt vooral af van de techniek die je gebruikt. En voor €5 tot €10 per vierkante meter kun je het bijna niet goedkoper zelf doen. Toch zijn er nog andere manieren waarop je de kosten laag kan houden.

  • Winterschilder: vaak is het goedkoper om een schilder te huren in de wintermaanden, en met name tussen 21 november en 21 maart. Omdat het dan moeilijker aan werk te komen is, worden de werkzaamheden soms aangeboden met wel 30 procent korting, ook voor het schilderen van de muren.
  • Biedt een groot oppervlak aan: heb je meerdere klussen voor de schilder en een budget waar dat in past, biedt dan alles tegelijk aan, zodat je een gunstigere prijs kunt onderhandelen.
  • BTW: op schilderwerken in en om het huis betaal je geen 21 procent BTW, maar 6. Dit geldt zowel voor de materialen als de arbeidskosten. De schilder zal dit zelf in rekening brengen op de eindfactuur, hier hoef je zelf dus verder niks voor in te dienen.

Plan je klus met onze gratis vergelijkingstool

Je kunt nog meer tijd en moeite besparen door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken. Door één keer een omschrijving van de klus in te geven zowel als je postcode kan de tool doelgericht op zoek naar bedrijven in jouw omgeving voor offertes. Deze zal je binnen een korte tijd in je inbox ontvangen waarna je kunt beginnen met vergelijken. Zo weet je zeker dat je alle opties hebt bekeken voordat je overgaat op het maken van een beslissing wat betreft het schilderen van je muren.

Wat kost een schilder precies?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …