Kosten plafond schilderen

Het schilderen van je plafond is een lastige klus. Niet omdat het veel techniek en ervaring vereist, maar omdat je voor een lange tijd een onnatuurlijke houding moet aanhouden. Hierdoor kan het zijn dat het resultaat niet netjes wordt en dat je er zelf ook snel zat van bent. Je kunt dit laten doen door een professionele schilder. Hier kun je lezen hoeveel je hiervoor kwijt zal zijn, welke factoren deze prijs beïnvloeden en hoe je kosten op de schilderwerken kunt besparen.

Waarom een schilder?

Het verven van de muren en het plafond is iets wat veel mensen ook zelf doen. Toch kan een schilder wel degelijk waarde toevoegen aan het proces. Natuurlijk neemt hij je een boel tijd en moeite uit handen, maar hij kan ook advies geven over kleuren combinaties, technieken, structuren en andere effecten. Hij heeft alle gereedschappen, materialen en apparatuur die nodig kunnen zijn bij de hand. Daarnaast krijgt hij het materiaal voor een lagere prijs en soms ook van een betere kwaliteit.

De kosten van het schilderen van je plafond

Het schilderen van je plafond is meestal iets duurder dan het schilderen van je muren. Dit is omdat het arbeidsintensiever is en dus langzamer. De factoren die invloed hebben op de prijs zijn het oppervlak, de techniek en het loon dat de schilder zelf vraagt. De volgende tabel geeft de kosten weer, inclusief BTW, arbeidsloon en materialen, voor het schilderen van je plafond.

 

Soort klus Prijs
Plafond sausen per m2 €11 – €16
Plafond spuiten per m2 €6 – €11

 

Het oppervlak

De kosten die je betaalt per vierkante meter veranderen naar aanleiding van het totale oppervlak dat je aanbiedt. Hoe groter het oppervlak, hoe duurder de totaalprijs, maar hoe gunstiger de prijs per vierkante meter. Dat is omdat de schilder dan efficienter te werk kan gaan en een groter oppervlak kan doen in minder tijd.

De techniek

Het sausen van het plafond is duurder dan het laten spuiten. Ook zal het witten van het plafond goedkoper zijn dan het aanbrengen van een speciale kleur. Tijdens het sausen brengt de schilder de verf aan met een roller. Dit is arbeidsintensiever dan spuiten, dus daarom betaal je meer. Het effect is echter dat je een lichte structuur op de muur krijgt die alle oneffenheden verbergt. Vaak is een voorbehandeling van het plafond dan ook niet nodig. Besluit je je plafond te laten spuiten, dan kost dit aanzienlijk minder. De verf wordt onder hogedruk tegen het plafond aan gespoten. Dit is snel en zorgt voor een strak en egaal resultaat. Hierdoor kun je de oneffenheden wel erg goed zien naderhand, zodat je deze altijd eerst moet wegwerken. Ook moet je de kamer leeghalen en goed afdekken omdat je anders verfschade krijgt aan je meubilair en vloer.

Het loon van de schilder

Daarnaast verschillen de prijzen ook per schilder. Natuurlijk hebben ze te maken met concurrentie en daardoor wordt vaak een soortgelijke prijs gevraagd door schilders van een bepaald gebied. De ervaring van de schilder is ook bepalend voor de prijs. Huur je een vakman in die al jarenlang zijn beroep uitvoert, dan betaal je meer dan voor een beginnend schilder.

Tips om op de kosten te besparen

Natuurlijk zal je moeten investeren in de kosten van een schilder, maar niemand betaalt graag te veel voor het verven van zijn plafond. Hier kun je lezen hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

  • Kies een lokale schilder: voorrijkosten kunnen tegenwoordig flink oplopen en hoe verder de schilder van je af gevestigd is, hoe meer dit wordt. Vooral in het geval de klus meerdere dagen duurt, kun je zo de voorrijkosten besparen of volledig vermijden.
  • Schilderen in de winter: veel schilders hanteren tussen 21 november en 21 maart een lager tarief omdat er dan vaak minder werk is. Dit kan zo wel 30 procent schelen, voor zowel buiten- als binnen schilderwerk.
  • BTW: op schilderwerkzaamheden in en om het huis kun je een lagere BTW rekenen. Dit is over de materialen en de arbeidskosten en in plaats van 6 procent betaal je dan maar 21 procent. Dit scheelt dus aanzienlijk en je hoeft hier niks voor te doen. De schilder zal dit op zijn eindfactuur al berekenen.

Gebruik onze vergelijkingstool voor de planning van je klus

Met onze vergelijkingstool kun je nog meer geld besparen op te totaalrekening. Je vult je postcode en gegevens in, en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes kunnen verzamelen van bedrijven uit jouw regio. Dit is volledig gratis en vrijblijvend, dus je hebt niks te verliezen en het scheelt je een boel tijd en moeite. Deze offertes vergelijk je vervolgens op punten die voor jou belangrijk zijn, zoals prijs, kwaliteit en service. Alleen als je alle opties bekeken hebt kun je een weloverwogen beslissing maken wat betreft de beste schilder voor jouw plafond.

 

Wat kost een schilder precies?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …