Stopverf aanbrengen

stopverf aanbrengen

Tips voor het goed aanbrengen van stopverf

Stopverf aanbrengen kan nog een best lastig klusje zijn. Veel mensen zien er tegenop. Maar met de juiste materialen en wat kennis, hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Zoals bij (bijna) alles, geldt ook hier dat het gebruik van de juiste stopverf het werk een stuk gemakkelijker verloopt. En het eindresultaat een stuk mooier kan worden dan wat je misschien verwacht.

Allereerst de keuze van de stopverf. In mijn blogs kom ik er vaker op terug. Goedkoop kan duurkoop zijn. En zeker als het om onderhoud van je eigen huis gaat, is iets meer uitgeven aan goed kwalitatief materiaal echt de beste keuze. Ik adviseer altijd Toupret. Waarom? Toupret stopverf is heel prettig te verwerken. Je hoeft geen extra krijt en andere materialen toe te voegen om de kwaliteit en de verwerking te verbeteren. Het is gebruiksklaar, soepel te verwerken en met een beetje oefening kun je heel gemakkelijk ook de hoeken mooi strak krijgen.

stopverf aanbrengenStopverf goed aanbrengen

Stopverf wordt altijd gebruikt op behandeld hout. Vaak zie je als er nieuw glas geplaatst is, kaal hout tevoorschijn komen. Grond dit eerst met een goede grondverf voor buiten. Zo zorg je voor een goede hechting. Mocht er later toch wat vocht bij het hout kunnen komen, wordt ook rotting van het hout hiermee beschermd.

Stopverf aanbrengen doe je met een stopverfmes. Het goed aanbrengen van stopverf is niet zozeer moeilijk, maar het vergt oefening. Wees niet bang om ermee aan de slag te gaan. Bevalt de stoprand je niet? Begin gewoon opnieuw. Oefening baart kunst. De meeste mensen die ervaring hebben met netjes plamuren, zullen vaak zien dat het aanbrengen niet moeilijk hoeft te zijn.

Zet de stopverf ruim op de ondergrond. Te weinig gebruiken is niet juist, je moet de rand in één keer kunnen ’trekken’. Als je een tweede laag aan probeert te brengen zal je merken dat de stoprand weer los komt van de ondergrond.

Smeer je stopmes eerst in met een beetje slaolie of lijnolie. Olijfolie hebben de meesten wel in huis, dit werkt ook prima. Daardoor plakt de stopverf niet teveel aan je stopmes. Gebruik alle twee de handen: één hand om je stopmes in een hoek van 45 graden te zetten (en te houden) en de andere hand om het mes tegen de buitenrand van je werk te drukken. Deze hand gebruik je dus als het ware als ‘geleiding’.

De hoeken

De hoeken zijn natuurlijk het meest moeilijk. Aangekomen in de hoek ‘snijd’ je het stopmes onder dezelfde hoek van de ondergrond weg. Hierdoor zal de hoek scherper worden. Stopverf ‘snijd’ en druk je de stopverf dus eigenlijk aan. Hieraan zal je ook merken of het dik genoeg aangebracht is. Een te schrale laag zul je niet kunnen snijden en aandrukken tegelijkertijd.

Ben je klaar met de klus? Nu moet de stopverf natuurlijk nog worden overgeschilderd. Nu moet je geduld oefenen. Stopverf moet namelijk eerst een huid vormen. Normaal kan ik een aantal weken duren. Met de Toupret is 6 tot 8 dagen genoeg.

Binnenshuis hoeft stopverf overigens niet persé worden afgewerkt met een verf. Voor buiten is dit wel echt nodig.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …