Verfkleuren

Verfkleuren: duizenden mogelijkheden, maar hoe maak ik een goede keus?

Daar sta je dan, met je voorbeeldige gedrag. Voor dat enorme bord met duizenden verfkleuren die door de winkelier te maken zijn in de verf die je nodig hebt. Je vraagt je vertwijfeld af of je ooit nog aan verven toe komt. Zoveel mogelijkheden, zoveel keus. Maar waar je waarschijnlijk nog het meest onzeker over bent is of je uiteindelijke keuze wel een goede keuze is. Want op zo’n klein papiertje… maar straks op die grote muur? Hoe komt dat over?

Niets is zo moeilijk als verfkleuren uitzoeken. Je hebt iets in je hoofd, maar hoe krijg je dat op de wand? Of op de deur? Je wilt precies dát hebben wat je in je hoofd hebt. Natuurlijk.
Laat ik om te beginnen iets vertellen over kleur. Kleur kun je zien doordat licht reflecteert. Je hersenen zorgen ervoor dat dit vertaald wordt tot kleur. Kleur is dus eigenlijk relatief. Afhankelijk van de omstandigheden (lichtinval, ondergrond, omgeving) zal kleur ‘veranderen’.
Daarnaast speelt ook mee of de kleur glanzend is, of juist heel mat. Alles is afhankelijk van de reflectie van het licht op de kleur.

Laat je hier door niet van de wijs brengen. Het is ook een gegeven waar je iets mee kunt. Je weet nu dat je rekening moet houden met de omgeving waar je de kleur gaat gebruiken. Zo weet je dat een heldere lichtinval, de kleur anders tot zijn recht laat komen dan een lichtinval die somber is.
De zonkant zal een warmere lichtinval hebben dan de schaduwkant van het huis.

Ook is het belangrijk te weten dat de omgeving zal ‘reflecteren’ op je kleur. Een goed voorbeeld is een kamer met een felblauwe vloerbedekking. Als je de muren schildert in een mooie kleur gebroken wit, moet je niet verbaasd zijn als er op bepaalde momenten een groenige zweem over heen kan hangen. Blauw met geel maakt… inderdaad groen.

Maar dan heb je een keus gemaakt. Je weet wat verfkleuren in de omgeving doen en je weet wat je voor ogen hebt. Nu het kaartje uitzoeken. Je vindt de verfkleuren waarvan je denkt dat die het beste erbij komen. Nu is het nog even opletten geblazen!

verfkleuren HistorOp een kleurkaartje staan meestal meerdere verfkleuren onder elkaar. Houd er rekening mee dat als je deze in één oogopslag ziet, je de kleur iets anders kan zien dan deze in werkelijkheid is. Je wordt in de val gelokt door de verfkleuren die vlakbij staan. Vergelijk het met die welbekende testjes van evenwijdige lijnen die schuin lijken. Je wordt soms ‘in de maling’ genomen door de werkelijkheid.
Neem het kaartje in je hand en vouw de andere verfkleuren die erop staan om, zodat je alleen nog de kleur van je keuze ziet. Nu zie je de kleur zonder lastig gevallen te worden door de andere er omheen. Nu heb je geen last van de andere verfkleuren op het kaartje

En dan het effect. Nu zie je de kleur op een klein stukje. Wat doet dat op een groot vlak? Ja, dat is heel moeilijk in te schatten. Maar je kunt wel bedenken dat de kleur op een hele muur veel gekleurder zal overkomen dan op dat kleine staaltje. Je kunt er dus verstandig aan doen om te kiezen voor een kleur die nét een tintje lichter is. Die zal dan meestal zo overkomen als wat je in je hoofd had.

Dat gaat overigens niet altijd op. Bij donkerrood bijvoorbeeld mag je best wat risico nemen. Op een groot vlak worden dat soort kleuren (ook donkerblauw en donkergroen) juist wat ‘gekleurder’. Voller dus. En dan is het niet altijd raadzaam om voor een tint lichter te kiezen. Lichtrood, dat bestaat namelijk niet. Je komt dan vanzelf uit op roze. En felrood is dan waarschijnlijk ook niet je bedoeling. In dat soort gevallen doe je er juist verstandig aan een tint donkerder te kiezen dan je op je staaltje hebt staan. Heldere, donkere kleuren komen juist feller over op een groot vlak. Goed om te weten!

Kortom: niets is moeilijk als het uitzoeken van verfkleuren. Een tip; koop eerst een kleinere verpakking van de verf, voordat je aan een grote pot begint. Zo kun je de kleur eerst testen. Als het tegenvalt, dan weet je vaak ook veel beter wat er niet goed aan is, en kun je met meer zekerheid zeggen wat wel je bedoeling is. En zo een goede tweede keus maken. Succes!

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …