White wash verf

White Wash verf en verftechniek

Sloophout, steigerhout, het is mooi hout waar de leukste meubels in te krijgen zijn. Ook is het ontzettend leuk om op een rommelmarkt of bij de tweedehands (kringloop)winkeltjes een oud meubeltje te kopen en die op te knappen. De white wash verf en techniek is daarbij gemakkelijk te gebruiken. Hoe pak je dit aan?

Misschien heb je een meubeltje of gewoon hout van een lichte houtsoort, zoals grenen of vuren. Als dat onbehandeld is en je wilt met weinig werk klaar zijn, en toch een mooi white wash effect hebben, kun je heel goed aan de slag met een goede white wash beits voor binnen. Een kind kan de was doen!

Maar wat te doen als je een gebruikt meubel hebt? Om te beginnen maak je het meubeltje goed schoon. Gebruik hiervoor geen sopje met alles- reiniger, maar neem een goede verfreiniger. Hiermee maak je het oppervlakte goed schoon van vet en vuiligheid. Vervolgens neem je de ondergrond eens goed onder de loep. Waarmee is het meubel in de loop der jaren behandeld?

In de was of olie?

Neem een schuurpapiertje met korrel 180 en schuur een klein stukje op. Draai vervolgens het schuurpapier om, zodat het licht er van bovenaf op valt. Glimt het schuurstof? Dan staat het oppervlakte in de was of in een olie. Dat betekent een vette ondergrond, dus moet er een keus gemaakt worden.

Eerst ga ik hier nader op in. Als de ondergrond in een olie of was staat, kun je ervoor kiezen om het oppervlakte heel goed schoon te maken, tot alle vettigheid weg is. Dit kan door door ontvetten met St Marc en schuren, steeds met elkaar af te wisselen. Alleen schuren heeft geen zin, hiermee zal je het vet alleen maar dieper het hout is schuren. Tussentijds blijven ontvetten is dus nodig!
Gebruik hiervoor een goed ontvettingsmiddel en gebruik dit onverdund. Dit zal het vet steeds een stukje oplossen.

Blaas nieuw leven in oude meubels met Chalk Paint!
Kleurrecepten met Chalk Paint | Annie Sloan

Ook is het een optie om in plaats van  white wash verf of beits een witte boenwas te gebruiken. Dit is een ‘normale’ meubelwas, aangevuld met kalk. Hierdoor krijg je een mooi, zacht-wit uiterlijk, waarbij de kalk in de nerf geboend wordt. Het heeft een heel natuurlijk uiterlijk, en is buiten dat ook nog eens de gemakkelijkste oplossing. Wel moet dit natuurlijk met regelmaat herhaald worden, net zoals je andere meubels regelmatig in de boenwas zet.

whitewash verf effectAls je ervoor kiest het rigoureus aan te pakken, heb je wel meer keuze in je creativiteit. Vanaf een schone ondergrond ben je vrij om te doen wat je wilt. Een goede oplossing om een white wash verf effect te krijgen is krijtverf. Dit is in verschillende kleuren te krijgen, dus ben je niet alleen gebonden aan een wit effect. Hierna ga je schuren, waarmee je de verf weer wat verwijderd. Dit is de bedoeling, want het hout moet ‘oud’ en doorleefd lijken!’

Waar ook veel mensen voor kiezen is het gebruiken van grondverf. De meesten hebben dit nog wel ergens staan en is heel goed voor dit doel te gebruiken. Verdun de grondverf met ongeveer 10 – 20% geschikt verdunningsmiddel (kijk hiervoor op de verpakking) en breng de verf met een dunne platte kwast zo dun mogelijk op. Hierdoor trekt de verf wat dieper in de nerf. Hierna ga je ook weer schuren,  om het doorleefde karakter te krijgen. Zo krijg je ook een white wash verf effect!

Het nieuwe boek van Annie Sloan gaat over whitewash technieken!

White wash verf

Als laatste een mogelijkheid om een kleurtje te gebruiken die je misschien nog op de plank hebt staan en zo mooi past bij het interieur. Dat kan van alles zijn, van muurverf tot hoogglanslak. Het maakt in feite niet veel uit, als je het maar goed verdund en na droging weer goed op gaat schuren. Heb je verf op waterbasis? Dan kun je heel goed deze toevoeging gebruiken! Het zorgt er namelijk voor dat de droging vertraagd, zodat je langer de tijd hebt het huis van het effect te voorzien. Daarnaast maakt het de verf ook iets ‘glaziger’. Als je dit middel gebruikt, kun je de verf ook heel goed opbrengen met een doek. Bijvoorbeeld kaasdoek is hier heel erg geschikt voor. Dan breng je een mooie dunne laag aan, die je als het ware een beetje ‘inwast’. Later kun je het hout weer schuren. De bedoeling blijft dat het uiteindelijk effect ‘oud’ is. Het meubeltje mag er beschadigd uitzien, want dát is het effect dat je uiteindelijk wilt bereiken!

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …