Verven zonder schuren

verven zonder schuren

Verven zonder schuren, kan dat? Want aan schuren heeft iedereen een hekel. Dat is begrijpelijk, want schuren is niet de leukste verfklus die bestaat. Maar wat voor handigheidjes bestaan er die schuren overbodig maakt? Of kun je gewoon niet anders en bestaat verven zonder schuren gewoonweg niet?

*Tip:

Jouw klus uitbesteden aan een ervaren schilder en benieuwd naar de exacte kosten? Ontvang  vrijblijvend in een keer tot 6 offertes van lokale schilders in je mailbox.

Waarom schuren?

Ooit was er eens een schilder die op deze vraag antwoordde met een wedervraag. Hij zei: “Fietsen zonder trappen, kan dat?”. Een niet heel aardig antwoord, maar het toont wel aan dat het schuren hoe dan ook een belangrijk onderdeel van de verfklus is. In dit artikel leggen we eerst uit waarom schuren nodig is. Daarna zullen we ingaan op situaties waarbij het verven zonder schuren misschien wél tot de mogelijkheden behoort.

Verf moet hechten

Naast het onontkoombare feit dat schuren nodig kan zijn om oneffenheden of beschadigingen te repareren, zorgt een goed geschuurd oppervlakte er ook voor om een goede hechting te krijgen. Verf moet zich kunnen ‘invreten’ (hechten) op de ondergrond. Hiervoor is het nodig dat de ondergrond niet te glad is. Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.

Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af. Om maar niet te spreken over wat er gebeurt als je een harde hoogglans verflaag niet schuurt voor het overschilderen. Hoogglanslak is zo hard en glad, dat de verf heel slecht zal hechten. En dus heel erg kwetsbaar is. En dat maakt dat je nog veel meer werk hebt om dit te repareren, dan de tijd die je denkt bespaard te hebben door de schuurbeurt maar over te slaan.

Alternatief voor schuren?

Maar zijn er dan mogelijkheden om toch te kunnen verven zonder schuren? Jawel, er zijn een paar handige hulpmiddelen die je in bepaalde gevallen kunnen helpen. Een aantal producten kunnen dit voor je vergemakkelijken.

st marc verfreinigerMisschien ben je in één van onze artikelen het al eerder tegengekomen: het product St Marc.
We hebben namelijk St Marc ook aangeraden als uitstekende verfreiniger die erg goed ontvet. Dat is namelijk ook heel belangrijk voor het zorgen van een goede ondergrond. St Marc kan wanneer je dat sterker aanmaakt (echt een fikse scheut in je emmer water) ook de ondergrond wat ‘beschadigen’, invreten. Als je het middel sterk aanmaakt, dan zul je zien dat je nadat je het afgenomen met St Marc, de ondergrond dof is geworden. Inderdaad, het verfwerk is als het ware licht geschuurd, en de verflaag kan dan rechtstreeks goed hechten. Let wel, dit geldt alleen bij ondergronden die goed intact zijn, glad zijn en geen schuurbeurt nodig hebben om beschadigingen te repareren. Ook moet niet de vloeibare St Marc (alléén geschikt als verfreiniger) gebruikt worden, maar is alleen de St Marc in poedervorm geschikt!

Een andere optie is Alabastine Schuurgel te gebruiken. Deze schuurgel is vergelijkbaar met vloeibaar schuurpapier. De werking is vrijwel hetzelfde als St Marc, maar deze schuurgel is gebruiksklaar!

Tip: wanneer je st marc in poedervorm heel sterk aanmaakt als papje, is het zo sterk dat het zelfs als milieuvriendelijke afbijt gebruik kan worden.

Zo zie je, verven zonder schuren ís mogelijk. Maar dan alleen met de juiste voorbehandeling met het juiste product, en als de ondergrond in perfecte conditie is. Lees ook eens ons artikel over schuurpapier.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …