Houtrot

houtrot

Wanneer je begint aan de buiten schilderklus en je hebt de kozijnen goed schoongemaakt en geschuurd, heb je kans dat je op bepaalde plaatsen houtrot tegenkomt. In dit artikel ga ik in op hoe je het beste houtrot kunt bestrijden.

Houtrot, hoe herken je het?

De naam zegt het al, houtrot is ziek, rottend hout. Het ontstaat doordat hout lange tijd erg vochtig is. Een vochtpercentage van 20% is nodig om het hout te laten rotten. Veelal zie je dus houtrot waar water lange tijd het hout nat heeft gehouden. Houtrot maakt het hout zacht. Als je met een schroevendraaier heel gemakkelijk het hout in kunt steken, heb je last van houtrot.

Hoe behandel je houtrot?

Als je houtrot tegen komt, is het noodzakelijk om al het zachte hout zo ver mogelijk te verwijderen. Hout dat eenmaal aangetast is met houtrot moet vervangen worden. Dat hoeft niet direct met een nieuw stuk hout, zolang het gat maar niet te groot is. Steek al het rotte hout zoveel mogelijk weg en laat het hout daarna eerst goed drogen! Wanneer je het hout goed droog is, zal je de uiteinden van het hout moeten behandelen. Doe dit altijd, anders zal het houtrot verder gaan in het gezonde hout. Gebruik hiervoor een goed merk Houtrotstop, bijvoorbeeld van Bolivia. Je kunt hiermee het hout dat het houtrot direct heeft geraakt, en vaak nog licht zacht is, goed behandelen om de schimmels en organismen te doden. Je zal ook zien dat na behandeling het hout harder geworden is.

Houtrot vuller

buiten schilderenHierna kun je het hout gaan vullen. Als er veel ruimte is ontstaan, kun je het hout opvullen met een kleiner stukje hout. De rest vul je op met een goede vervanger van plamuur. De grote gaten dichten met plamuur gaat problemen opleveren. De plamuurlagen zullen gaan scheuren door het krimpen van de plamuur tijdens het drogen, maar zal ook na verloop van tijd loskomen van de ondergrond. Het allerbeste is om All-Fill houtrot-vulmiddel te gebruiken. Je kunt dit vulmiddel zelfs voor metaal of kunstof gebruiken en wordt ijzersterk. Dit vulmiddel is een twee-component, het is het beste vervangmiddel voor hout. Het is verkrijgbaar in handige spuitkit, waarmee je gemakkelijk kunt werken. Doordat je door de spuit de twee componenten in de juiste verhouding uit de kokers duwt, hoef je nooit bang te zijn dat je een verkeerde verhouding gebruikt.Na droging kun je het eventueel bijschuren en de laatste delen nog een keer vullen. Als alles netjes gevuld is, schuur je het netjes glad en plamuur je de kleine oneffenheden met een goede plamuur voor buiten. Nu kun je het geheel tweemaal gronden en daarna aflakken!

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …