Schutting beitsen

Je wilt je schutting beitsen, maar je weet niet welke beits je het beste kunt gebruiken? Misschien twijfel je of je een dekkende soort wilt gebruiken, of misschien toch een transparante beits. In dit artikel geef ik een aantal tips om de komen tot de juiste keuze.

Waarom wil je de schutting beitsen?

Het klinkt op het eerste gehoor misschien op een vreemde vraag. Het antwoord kan echter al een hoop duidelijkheid geven. Er zijn natuurlijk diverse redenen om je schutting te beitsen. Het kan gewoon nodig zijn omdat de oude, verweerde schutting niet meer is wat het geweest is. Maar het kan ook zijn dat je schutting alleen een onderhoudsbeurt nodig heeft. Laten we de drie meest voorkomende antwoorden daarom eerst op een rij zetten.

De schutting is nieuw, moet ik het beschermen?

In principe hoef je een schutting die nieuw is niet speciaal te beschermen. Zeker als je er veel beplanting (zoals klimop) tegen aan laat groeien, hoef je de schutting niet te behandelen met een beits. Is je schutting van hardhout? Dan kan het zin hebben om de schutting in een onderhoudsolie voor hardhout te zetten of met transparante (kleurloze) beits te behandelen. Dan blijft de kleur langer natuurlijk bruin. Doe je dit niet, dan zal het hardhout gaan vergrijzen. Dat laatste vinden veel mensen trouwens nou juist de charme van hardhout en laten het hout bewust onbehandeld.

De schutting is oud en heeft een opfrisbeurt nodig

In dit geval moet je eerst bekijken waarmee de schutting eerder is behandeld. Zie je de houtnerf, dan zal de het eerder met een transparante beits zijn behandeld. In dat geval kun je weer met een transparante beits de schutting opnieuw beitsen. Afhankelijk van de eindkleur die je wilt bereiken, kun je kiezen voor een transparante kleur. Is je schutting nu licht van kleur, zoals vuren of grenen, dan kun je de schutting beitsen in een donkerder kleur. Andersom gaat niet, je kunt met een transparante beits je teakkleur schutting niet in licht eiken veranderen. Dat komt doordat de beits transparant is, waardoor je de nerf én de ondergrond en doorheen blijft schijnen.

tuinposterZie je de nerf niet? Dan is de schutting eerder met een dekkende beits behandeld. In dat geval kun je de schutting beitsen met weer een dekkende beits, eventueel in een heel andere kleur.

De schutting is oud en flink verweerd

Dan kun je beter een dekkende beits overwegen. Een transparante beits zal dan geen optie meer zijn, omdat het geheel dan flink vlekkerig zal worden. Er zijn genoeg kleuren dekkende beits in de handel waardoor je vast wel een mooi effect kunt bereiken. Veel mensen kiezen trouwens voor bruin, in de hoop dat dit het meest lijkt om hout. Toch is een bruine dekkende beits vaak erg saai. Een mooie donkergroene kleur geeft dan veel meer een natuurlijk uiterlijk.

Waar moet ik op letten?

Er zijn verschillende soorten buitenbeits in de handel. Je hebt van Cetabever en Rambo goedkopere beitsen en soorten die duurder zijn. De goedkopere beitsen zijn prima te gebruiken op de schutting. De zwaardere kwaliteiten zijn veel meer geschikt voor schuurtjes of de dakgoot. Gebruik voor de schutting dus een tuinhoutbeits van een goed merk. In dat geval heb je weer jaren plezier van je opgeknapte schutting!

Tip: gebruik geen verf maar een beits. een beits is vochtregulerend en voorkomt bladderen

 

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …