Krijtverf

krijtverf

Krijtverf (ook wel white wash verf) is een heel mooie verf om oude meubelen een oude, geleefde look te geven. Krijtverf kan overal op ‘gesmeerd’ worden, zelfs zonder voorbehandeling. De klussers die veel ervaring met deze verf hebben, smeren de verf zelfs op ondergronden die in de was staan, juist om het effect van de beschadiging en craquelé te verkrijgen. Onthechting geeft namelijk juist het beschadigde effect, wat een meubeltje dat oude aangezicht geeft! En daarbij vreet krijtverf zich ook juist heel goed in op kaal hout, waardoor de hechting op bepaalde plaatsen ook weer sterk genoeg is. Kortom, juist door de krijtverf maar ‘lukraak’ te gebruiken, maak je nieuwe dingen juist weer oud en geleefd.

Krijtverf kleuren

Annie Sloan is zo ongeveer de onbetwiste pionier in het opknappen van meubeltjes met white wash effecten en krijtverf. Ze heeft haar eigen verflijn ontwikkeld in allerlei mooie kleuren. De krijtverf van Annie Sloan is alleen op een beperkt aantal adressen te koop. Dat is jammer, want je moet al snel een autorit maken om een pot verf te bemachtigen.

Krijtverf kleurenkaartAnnie Sloan heeft inmiddels concurrentie gekregen van Rustiek Krijtverf. Deze verf is gelukkig wél goed te krijgen en kent ook heel mooie warme en rustieke kleuren! De krijtverf van Rustiek is daarbij van heel goede kwaliteit, laat zich gemakkelijk verwerken en is (zoals alle soorten krijtverf) op waterbasis. Met maar liefst 40 kleuren heb je alle keus om je object de uitstraling te geven die je wilt.

In krijtverf zit een behoorlijke dosis kalk, wat voor die specifieke, uiterst matte uitstraling zorgt. Daardoor is krijtverf ook  zo gemakkelijk te schuren en kun je door op bepaalde hoeken en plaatsen de krijtverf weer op te schuren, een beschadigd uiterlijk kunt bewerken. Door dit op de hoeken en randen, of plaatsen die in gebruik veel worden aangeraakt te doen, krijgt het oppervlakte het extra geleefde uiterlijk. Zo maak je het nieuwste meubeltje in een handomdraai oud en versleten.

De verf kun je op verschillende manieren opbrengen. Meestal wordt een platte kwast gebruikt, maar je kunt de verf ook perfect met een natuurspons of kaasdoek opbrengen, waardoor je de verf mooi in een grovere houten ondergrond kunt ‘inwassen’. Wist je dat krijtverf ook veel gebruikt wordt om vloeren in te wassen? De pigmenten geven een prachtige uitstraling!

Met een liter verf kun je ongeveer 6 m² behandelen. De verf is in halve liters en hele liters te koop. En ben je klaar met verven? Kwasten en verfgereedschap maak je onder de kraan heel gemakkelijk schoon!

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Veel mensen schilderen het liefst zelf, maar is uitbesteden nu echt zoveel duurder? Ontvang tot 6 offertes van lokale schilders door je postcode hieronder in te vullen, vergelijk de adviezen en prijzen en maak een weloverwogen keuze.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Sta je op het punt de kozijnen van een nieuwe verflaag te voorzien? Misschien vraag je je af hoe deze klus het beste geklaard …

Verf blijft plakkerig

Wat kan ik hier aan doen? Wanneer je klaar bent met je schilderwerk en je kijkt tevreden naar het eindresultaat, krijg je …

Buiten schilderen in de winter?

Tot welke temperatuur kan ik schilderen? In de winter buiten schilderen, soms zie je zelfs terwijl het vriest nog schilders …